11 tips hoe je een betere single mom wordt
09 december 2014 
6 min. leestijd

11 tips hoe je een betere single mom wordt

Je kunt zonder diploma een kind opvoeden. Je hoeft er geen opleiding voor te volgen of je hoeft niet op cursus. Nee, je bent gewoon van de ene op de andere dag “mama”. Hoewel sommige van de onderstaande punten open deuren zijn, is het soms gewoon even goed om tips over de opvoeding te lezen. Daarom 11 tips hoe je een betere single mom wordt. 

1. Stel grenzen

Geloof me, een kind wil weten waar die aan toe is. Ook al zoekt hij/zij grenzen op, ze willen graag dat jij ze stelt, want anders weten ze niet waar ze aan toe zijn. Vraagt jouw kindje iets en is het “nee”, blijf hier dan ook bij. Wanneer ze namelijk door hebben dat jouw “nee” niets betekent en dat ze deze altijd om kunnen buigen naar een “ja”, is het einde zoek. Niet alleen weet je kind niet waar de grenzen liggen, ze worden hier ook nog eens heel verwend van en kunnen hierdoor vervelend worden. Is de vader van het kind nog in het spel? Het is heel belangrijk dat jouw ex dezelfde grenzen hanteert als jij. Een kind kan in de war raken wanneer de regels bij mama anders zijn dan bij papa. (Ik weet dat het soms gewoon niet anders kan. Zorg dan in ieder geval dat de regels in jouw huis heel duidelijk zijn). Als het mogelijk is in de relatie met je ex, betrek hem dan hierin en probeer samen de regels op te stellen en je hieraan te houden. Voor mannen is dit vaak wat moeilijker maar zorg dat hij ze ziet en dat hij zich eraan houdt. Het is mooi als je met de vader overleg kunt hebben m.b.t. regels.

2. Maak regels

Stel een paar basisregels op, als het kan samen met je kind. Het is belangrijk dat het een korte lijst is, zodat kinderen de regels kunnen onthouden. Probeer geen “niet” in de lijst te zetten, want dit is een negatieve benadering en daar moedig je kinderen niet mee aan. Maak er een positieve lijst van, bijvoorbeeld, “lief zijn” (in plaats van “niet vervelend zijn”), “andere mensen helpen’” (in plaats van “denk niet alleen aan jezelf”) of “delen” (in plaats van ‘niet alles voor jezelf houden”).

3. Zorg voor routine

Kinderen vinden het, zoals net al benoemd, fijn als ze weten waar ze aan toe zijn. Routine in het dagelijkse leven is dus heel belangrijk. Zorg dat er in iedere dag routine zit. Bijvoorbeeld opstaan, wassen of douchen, kleren aantrekken en samen ontbijten. s ‘Avonds voor het eten even tv kijken, samen eten, wassen en tanden poetsen, pyjama aan, verhaaltje voorlezen (voor de jongere kinderen) of even achter het internet of tv (voor de oudere kinderen) en naar bed. Natuurlijk zullen er dagen tussen zitten dat je bij iemand op visite gaat of dat jullie op visite gaan, het is dan ook helemaal niet erg dat er op die dag minder ritme is. Probeer dan in ieder geval de volgende dag weer het ritme te creëren. Of zorg ervoor dat je doordeweeks in het ritme zit en het in weekend flexibeler bent.

4. Wees een voorbeeld

Jij bent het eerste voorbeeld wat kinderen in hun leven krijgen, be a good one! Wat is er mooier dan een kind wat jou als voorbeeld heeft en op latere leeftijd jouw voorbeeld ook zal volgen. Dat zij met bewondering naar jou kijken en hopen ooit zo te mogen zijn als jij. Realiseer je dat wat jij doet en wat jij zegt, direct overkomt op je kind. Kijk regelmatig goed naar jezelf en bekijk kritisch of jij het voorbeeld bent, wat je wilt zijn voor je kindje.

5. Wees positief

Beren op de weg zijn altijd te bedenken, maar wat brengen die je? In plaats van aan de vijf redenen te denken waarom iets niet zou kunnen, denk aan die ene reden waarom het wel kan. Positief denken is veel leuker dan negatief denken en het brengt jou en je kind veel meer geluk. Als je kind iets moeilijk vindt en denkt dat iets niet gaat lukken, maak er een leuk spelletje van en bedenk samen waarom het wél zou kunnen lukken. Schrijf vervolgens het doel op en daaronder de redenen waarom het gaat lukken en kijk daar samen iedere dag eventjes naar. Wedden dat hier heel veel positieve dingen uitkomen!

6. Denk in mogelijkheden

Het gaat erom wat wél kan, niet wat er niet kan. Wat is überhaupt ‘niet kunnen’? Door de woordjes ‘niet kunnen’ weg te laten, laat je een kind denken in mogelijkheden en niet in onmogelijkheden. Mijn dochtertje is pas anderhalf, maar ik train mezelf nu al om de woorden ‘kan niet’, niet meer uit te spreken. We zijn zo gewend om klein te denken, bescheiden te zijn en niet te gaan voor grootse doelen. Ik ben ervan overtuigd dat als je leert groots te denken, je ook groots zult krijgen. Mijn motto: You think big, you get big.

7. Alles mag gezegd worden

Leer je kind dat over alles gepraat mag worden. Zo leren ze praten en weten ze dat ze altijd bij jou terecht kunnen wanneer ze ergens mee zitten, maar ook wanneer ze iets stouts hebben gedaan. Je leert ze open te zijn en voorkomt hiermee dat ze gaan liegen of het gevoel hebben dat ze niet met jou kunnen praten.

8. Neem tijd voor jezelf

Ik voel me de eerste minuten nadat ik de deur uit stap, om iets leuks voor mezelf te gaan doen, tot in mijn botten toe schuldig naar mijn dochtertje. Maar wanneer ik op de fiets zit, laat ik het ook los. Ik verdien het ook om een avondje voor mezelf te hebben en ik geloof ook echt dat ik daar een veel leukere moeder van word. Als ik nu zou horen van mijn eigen moeder dat ze nooit iets leuks heeft gedaan voor zichzelf toen ze mij had, zou ik dat echt zielig voor haar vinden en zelfs een beetje medelijden met haar krijgen. Ik hoor liever van mijn moeder dat ze zelfs toen ze mij kreeg, nog volop genoot van het leven en ook af en toe leuke dingen voor zichzelf deed. Ik weet natuurlijk als geen ander dat, vooral als je 24/7 moeder bent, je niet veel mogelijkheden hebt om de deur uit te gaan. Werk aan een netwerk met vrouwen die in dezelfde situatie zitten zoals jij, zodat jullie elkaar een favor kunnen doen. Binnenkort kun je dit via de website van Happy Single Moms doen, dan is er geen excuus meer om eens lekker de deur uit te gaan, want dat verdien je!

9. Leer je kind zijn/haar emoties te uiten

In de huidige maatschappij hoor je vaak ouders tegen hun kind zeggen ‘niet huilen’. Vooral tegen jongetjes hoor ik ouders vaak zeggen “Je bent toch een stoere jongen? Stoere jongens huilen niet”. Mijn mening is dat je een kind dan al vroeg leert om gevoelens te onderdrukken. Het is okay als een kind huilt. Natuurlijk stellen kinderen zich wel eens aan, maar daar zijn ze kind voor. Wanneer je een kind leert om gevoelens te uiten, leren ze ook automatisch dat ze mogen voelen. Door ze te vertellen dat ze niet mogen huilen, leer je ze eigenlijk dat het niet okay is om te voelen. Een van de grootste problemen in onze huidige maatschappij is dat we zo ver van onszelf verwijderd zijn en niet meer weten wie we zijn en niet voelen, simpelweg omdat we bijna niet meer mógen voelen…

10. Laat merken als je iets niet goed vindt

Het is niet erg om boos te worden als je kind iets heeft gedaan wat niet mag. Maar bedenk je goed dat wanneer je boos wordt, of je echt boos bent op hetgene wat je kindje net heeft gedaan of dat je wellicht stress met je meedraagt van je werk of van een ruzie die je net zelf hebt gehad. Doet je kind echter iets wat écht niet mag dan is het goed om dit je kind te laten merken. Sla je kind nóóit! Besef dat slaan een uiting is van jouw machteloosheid, maar dat dit een kind nooit helpt. Zelf een kleine tik die wellicht voor jou onschuldig is, kan grote gevolgen hebben in de emotionele ontwikkeling van je kind. Wanneer je kind iets stouts heeft gedaan is het goed om een plekje te hebben waar je je kind neer kunt zetten zodat ze even af kunnen koelen, bijvoorbeeld de gang. Zorg ervoor dat deze plek niet de slaapkamer of speelkamer is, want dan gaan ze die plek associëren met iets negatiefs. Voor de oudere kinderen kun je een gesprek met ze aangaan.

11. Lach!

Lachen is gezond, voor jou en voor je kind! Jij wilt toch ook graag dat je kind later aan jou denkt en een lachende moeder voor zich ziet?

Heb jij nog een goede tip hoe je een betere single mom wordt? Laat je tip of comment hieronder achter in het vakje voor commentaar. Dank je wel!

Over de schrijver
Dit is een mooie biografie tekst voor de handleiding. Ik schrijf handleidingen, elke dag, steeds maar weer zodat jullie een duidelijke uitleg over het systeem krijgen. Yes :) Hallo Ik ben een enter ik ben enter Neter
Sanne
Door

Sanne

op 11 Dec 2014

BIG UP voor de netwerk- optie die eerdaags op de site komt; geweldig goed idee!!

Myra de Wildt
Door

Myra de Wildt

op 15 Dec 2014

Dank je wel Sanne!

Reactie plaatsen

Make sure this Call To Action triggers the visitor!