Welke alleenstaande moeder ben jij?
Een alleenstaande moeder? Wat betekent dat nou eigenlijk? Als ik de theorie erop na sla lees ik: ‘een man of vrouw die aan het hoofd van een huishouden staat en niet samenwoont met een partner, maar wel met een of meer afhankelijke kinderen’. Of: ‘gezin waarin een ouder ontbreekt’. Die laatste vind ik zelf heel pijnlijk klinken, al is het misschien wel de harde waarheid. Het klinkt namelijk alsof er iedere dag iets niet is in ons huis, wat er eigenlijk wel had moeten zijn.
Toen ik ging nadenken over de alleenstaande moeder en ik de vele reacties op de Facebook pagina van Happy Single Moms las, besefte ik me dat er eigenlijk zoveel verschillende profielen of types alleenstaande mamas zijn. Hieronder heb ik er een aantal opgesomd:
- De alleenstaande moeder: Gescheiden (/uit elkaar gegaan), vader niet meer in beeld;
- De alleenstaande moeder: Gescheiden (/uit elkaar gegaan), vader nauwelijks meer in beeld;
- De alleenstaande moeder: Gescheiden (/uit elkaar gegaan), vader volledig in beeld;
- De alleenstaande moeder: Uit elkaar gegaan tijdens zwangerschap, vader niet meer in beeld;
- De alleenstaande moeder: Uit elkaar gegaan tijdens zwangerschap, vader nauwelijks meer in beeld;
- De alleenstaande moeder: Uit elkaar gegaan tijdens zwangerschap, vader volledig in beeld;
- De alleenstaande moeder, vader overleden;
- De alleenstaande moeder: BAM, de vader is helemaal niet in beeld geweest;
- De alleenstaande moeder: BAM, de vader is in beeld.
Iedere alleenstaande moeder loopt tegen andere problemen aan, maar dat iedere alleenstaande moeder steun kan gebruiken, is denk ik wel een gegeven. De ene wil graag praten, de ander wil graag advies, weer een ander wil juist advies of hulp bieden en nog een ander wil bijvoorbeeld graag opvang delen. Noem maar op! Ik heb zelf altijd (en nog steeds) heel veel behoefte gehad om ‘gewoon’ te praten met alleenstaande moeders die een gelijksoortige situatie hebben meegemaakt. Het lijkt zo simpel, gewoon praten. Maar mensen zoeken nu eenmaal naar herkenning en uiteindelijk heeft echt iedereen emotionele steun nodig.
Hoeveel lieve vrienden en familie ik ook om me heen heb, ik wil(de) op bepaalde momenten zo graag met iemand spreken die mij ook écht begreep. Iemand die het thema of het onderwerp zou herkennen uit haar eigen situatie.
Hetzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor opvang regelen. We weten allemaal hoe we soms aan huis gekluisterd zijn met onze kinderen. En ondanks dat we zielsveel van ze houden en alles voor ze doen (dus ook huiskluisteren), willen we diep in ons hart toch ook wel eens even wat tijd voor onszelf hebben en iets leuks doen. Maar hoe dan? Ik ben heel erg blij dat ik in mijn straat een alleenstaande moeder heb ontmoet, want nu kunnen we elkaar helpen. Als ik eventjes weg wil, gaat mijn dochtertje daar even spelen en andersom ook, heerlijk! Vanaf volgend jaar gaan wij ieder een halve dag op elkaars kinderen passen, dat scheelt ons meer dan 100 euro opvangkosten in de maand! Hoe fijn zou het zijn als meerdere alleenstaande mamas elkaar op die manier kunnen helpen? Het is niet alleen heel praktisch, het scheelt je ook geld omdat je geen dure oppas of opvang hoeft te regelen.
And guess what: mijn dochter werd echt (en dit meen ik vanuit de grond van mijn hart) ook stukken vrolijker en gelukkiger!
Nu vraag jij je ook vast af, hoe vind ik die alleenstaande moeder dan? Nou, daar heb je vanaf volgend jaar Happy Single Moms voor, want daar kun je de alleenstaande moeder zoeken die aan jouw ‘profiel’ voldoet. Of je nu emotionele steun, praktische steun of gewoon gezelligheid zoekt, het is er te vinden! Ik wil het leven van de alleenstaande moeder makkelijker en leuker maken. Want samen zijn wij HAPPY SINGLE MOMS :)
Ik ben heel erg benieuwd wat jouw situatie en welk ‘profiel’ alleenstaande moeder jij bent. En wat is jouw behoefte als alleenstaande moeder? Je kunt je bericht hieronder plaatsen in het comment veld.